Călătorii de învățare

Gândește-te la ceva la care ești cu adevărat bun. Orice ar fi, probabil că nu ai învățat peste noapte. A fost nevoie de timp, antrenament repetat și răbdare. Probabil că au fost necesare instrucțiuni clare, feedback calificat și puțină încurajare atunci când procesul părea că nu avansează. Cu alte cuvinte, era necesară o călătorie de învățare. Nu un eveniment sau ocazie. A avea atitudinea corectă față de învățare nu a fost niciodată mai important decât în ​​lumea de astăzi în care totul se schimbă constant. Singura abilitate pe care o știm că vă fi întotdeauna importantă este capacitatea de a învăța. Prin urmare, credem că cel mai bun mod pentru o organizație de a crește este de a vedea învățarea ca pe o călătorie de învățare în care mixăm mai multe elemente.

High Performance Learning Journeys

Intrând în noi paradigme de a gândi și acționa, companiile înțeleg că trainingul de tip “eveniment de învățare” are o eficiență limitată (impact real max. 2,5 participanți din 10 învață ceva, conform studiilor făcute de The Kirkpatrick’s).

O alternativă cu efecte net superioare (6 din 10 Participanți) conform acelorași studii făcute de The Kirkpatrick’s este modelul de învățare numit High Performance Learning Journeys (HPLJ), călătorii-proces asistate, de dezvoltare la nivel individual a performanței.

Dezvoltate împreună cu Robert Brinkerhoff (unul dintre marii experți internaționali în procese de învățare eficientă și evaluare a eficacității proceselor de training), programele HPLJ oferă organizațiilor o metodă certificată de design al unor procese de învățare ce optimizează 5 factori esențiali ai învățării eficiente:

Aplicabilitatea “on-the-job”Implicarea managementuluiÎnvățarea sociala             Călătoriile de învățare derulate în timp                                   Impactul în business.
Learning Journey

Desfășurarea unui program HPLJ

Programele HPLJ se deruleaza prin intermediul platformei Promote, un instrument de asistare al calatoriei de dezvoltare ce reuneste module de transfer de know how, interactiune sociala, principii de gamification, teme si proiecte individuale sau de grup.
Pentru ca abordarea clasica de training punctual si-a demonstrat limitarile in repetate randuri, HPLJ este dezvoltat utilizand o secventa logica de 4 pasi:
1. Angajamentul personal in calatoria de dezvoltare. Atata timp cat este motivat, un angajat va lucra din greu la propria sa dezvoltare. Astfel acest prim pas necesita implicarea managementului si construireaa unei imagini a succesului personal – cum se simte, cum arata, care sunt comportamentele care il determina. Metoda utilizata in acest prim pas este coachingul.
2. Constructia fundamentelor cunostintelor. Fiecare angajat va primi fix minimul de informatie necesara cresterii performantei si nu mai mult. O va capata prin studiu individual, nu prin transfer. Webinariile si cursurile fizice de pe parcursul unui HPLJ sunt dedicate practicii, nu predarii, iar acest lucru aduce rezultate mai bune in manifestarea comportamentelor dezirabile pe termen lung.
3. Dezvoltarea si practicarea abilitatilor. Este pasul ideal in care noile deprinderi sunt testate in mod repetat si feedback-ul este utilizat ca instrument de facilitare a cresterii performantei.
4. Consolidarea rezultatelor. Este ultimul pas, in care abilitatile nou invatate si dezvoltate sunt testate in mediul de lucru si dezvoltate in mod continuu prin mai multe metode.
Toti acesti pasi se intampla pe perioade intre 2 si chiar 12 luni (pentru programele complexe) pentru a asigura o dezvoltare graduala si continua a abilitatilor; de la un nivel scazut de complexitate catre niveluri  mai ridicate, avand implicati in proces colegi, manageri, traineri, clienti si diverse alte parti interesate.