Learning Journey, Training

„Energy Management”, o solutie reala ce preintampina fenomenul de burnout

Anca: Este o zi de Luni si echipa de vanzari are sedinta saptamanala. Anca simte cum sala de sedinte parca se strange in jurul ei. Isi simte palmele transpirate, un nod in gat si un ghem care se misca bolborosind prin stomac. Aerul conditionat desi pornit nu face fata valurilor de caldura pe care le simte invadandu-I corpul. Directorul national de vanzari discuta langa ea despre obiectivele trimestriale si fiecare cuvant il aude ca un ciocan peste o nicovala, tare, metalic, strident. Stie ca si-a facut targetul trimestrul asta, si trimestrul trecut, si cel anterior, dar cu toate astea, nu se simte in siguranta. De cativa ani incoace, simte ca targetul e din ce in ce mai greu de facut nu doar datorita competitiei, ci a multor situatii neprevazute care apar iar si iar. Simte cum anxietatea o insoteste zilnic si nu o paraseste cand isi termina programul de lucru.

Mihai: Tocmai se imbraca pentru a intra in fabrica, unde se ocupa de procesele de securitate a muncii pe liniile de imbuteliere a unor bauturi carbogazoase.  Este nervos, extrem de obosit si simte ca nu se poate concentra. Stie ca de nivelul lui de concentrare depind atat obiective de business cat si starea de sanatate si siguranta a colegilor care lucreaza pe liniile de imbuteliere, in deposit si in zona logistica. Cu cat constientizeaza mai puternic acest lucru, cu atat simte cum il cuprinde un nivel de iritare si de anxietate mai mare. Incearca sa respire profund si sa se calmeze, dar nu reuseste.

Cele 2 exemple se pot regasi fidel intr-un raport al Eurofund. In aprilie 2020, agentia UE pentru asistenta in imbunatatirea politicilor de dezvoltare sociala, a conditiilor si aspectelor legate de munca, a lansat un survey ce urmareste felul in care cetatentii UE apreciaza conditiile de trai si calitatea vietii in contextul complex generat de pandemia Covid-19.

Editia de la finalul anului 2022 a inglobat si 10 tari din jurul UE, iar raspunsurile reflecta un context din ce in ce mai complex si in care anxietatea si stresul devin un companion trist, de zi cu zi:

  • bunăstarea mintală nu a revenit la nivelul la care s-ar fi putut aștepta, în ciuda ridicării restricțiilor COVID-19.
  • 48% din respondenti se chinuie sa isi asigure traiul zilnic. In afara UE, procentul este si mai ingrijorator, de 81%.
  • 1/3 considera plata facturilor lunare un stres foarte mare, cu precadere plata facturilor la utilitati
  • 36% din cetatentii UE considera inca dificil accesul la educatie si programe educationale, in timp ce procentul non UE este de peste 70%.
  • 62% din respondentii UE si 84% din cei non UE care nu au loc de munca, considera ca le este foarte dificil sa isi continue studiile sau sa acceseze forme de educatie.
  • 23% din cetatenii UE si 62% din cei non UE au joburi ce pot fi realizate remote si cu toate acestea li se solicita prezenta obligatorie la munca.
  • Un dezechilibru intre viata personala si profesionala este resimtit de respondentii din ambele zone, dar dezechilibrul este resimtit mai puternic de catre femei. 1/3 din cetatenii UE lucreaza in timpul liber si mai mult de jumatate din cei apartinand tarilor non UE.
  • Niveluri problematic de scazute ale bunastarii au fost raportate de toti respondentii, indiferent de zona lor, toti mentionand stari de pesimism, rezilienta scazuta, oboseala generalizata si riscuri crescute de sanatate.

O astfel de realitate nu mai apartine doar catorva, ce au locuri de munca extrem de stresante, ci ne inconjoara si ne afecteaza pe toti. De aceea, un astfel de context cere o altfel de solutie. Una in care, organizatii si angajati, isi dau mana pentru o relatie mai buna pe termen lung.

Modul in care ne gestionam energia ne determina reactia la stres. Modul in care ne gestionam energia ne determina nivelul de rezilienta. Modul in care ne gestionam energia ne determina capacitatea de constientizare a factorilor ce provoaca stres.

Managementul stresului desi suna bine, este o solutie de scurta durata, si ce apare de multe ori prea tarziu. Ceea ce ne este necesar este un management al energiei.

Unul din programele pe care le derulam cu cel mai mare succes in organizatii de toate dimensiunile, este “Energy Management”, ce are 2 obiective majore: creste nivelul de constientizare al fiecarui participant in ce priveste “personal stress drivers” si construieste know-how-ul necesar pentru dezvoltarea rezilientei ce in schimb creste calitatea vietii.

Construit pe principiul celor 4 rezervoare de energie – fizica, emotionala, mentala si spirituala – programul ofera in prima parte o intelegere profunda a stresului, a etapelor acestuia si ofera metode de identificare a semnalelor pe care le organismul si mediul ni le ofera ca sa vedem in ce etapa de stres ne aflam.

Odata ce participantii obtin claritate asupra tiparelor proprii de stres, programul ii ajuta sa isi construiasca un plan personal de atingere a nivelului dorit de rezilienta.

Rezultatul cel mai impresionant se vede insa la cateva luni de la finalizarea sa, cand toti participantii marturisesc ca resimt niveluri de energie crescute atat in viata personala cat si profesionala.

Unele din elementele cele mai apreciate pe parcursul programului, ce poate fi implementat atat ca eveniment singular, cat si ca o calatorie de invatare, sunt modalitatile de acccesare a zonelor emotionale de regenerare si performanta si modul de raportare la energia spirituala.

Aceasta se refera la calitatea scopului pe care il atribuim actiunilor noastre si modul in care viata pe care o traim este sau nu in acord cu acest scop si cu valorile asociate lui. In contextul acestui tip de energie, programul in sine ii ajuta pe participanti sa gaseasca un scop mai inalt in propria lor activitate si sa se conecteze la acesta pentru a accesa niveluri de energie pe care nu erau constienti ca le au.

Afla mai multe despre programul Energy Management aici.