Learning Journey, Training

Dr. House, sobolanul Steve McQueen si ierarhia valorilor umane

Am mai scris despre furnici, termite, paianjeni si crocodili – si toate aceste articole au legatura cu dezvoltarea personala. De data asta insa, voi scrie despre un sobolan, botezat Steve McQueen cu ajutorul caruia exploram varful piramidei cunostintelor despre om. Mai precis: valorile umane.

Ia-ti 7 minute de lectura sa vezi cum sobolanii pot sa ne dea o mana de ajutor sa ne identificam valorile. Ready?

Am doi copii si amandoi sunt la varsta adolescentei. Mai precis la varsta rebeliunii adolescentine – iar asta face ca numeroase tentative de dialog sa se incheie primind acelasi raspuns standard: “bine”.

Recent, unul dintre copiii mei, aflat la varsta adolescentei, a descoperit un serial drag inimii mele: Dr House. Cred ca iti aduci aminte de medicul genial, Gregory House, personajul fascinant și complex, cu o personalitate puternică și o abilitate extraordinară de a rezolva problemele medicale. Este adorat de mulți telespectatori pentru inteligența și creativitatea sa, dar mai ales pentru sarcasmul său ascuțit care il face sa dea replici savuroase.

Tot timpul incalca regulile, dar in loc sa te superi, simti ca esti de partea lui pentru ca are o justificare solida: el incalca regulile in slujba unui scop mai inalt, mai nobil decat conformismul: salvarea vietilor pacientilor. Ca o concluzie – toata lumea il iubeste pe House, dar nimeni nu si l-ar dori de medic personal!

Abia astept ca odrasla adolescentina sa ajunga la seria 2  episodul 8 pentru ca acolo avem un prilej de dezbatere de care nu va fugi: ierarhia valorilor umane. (ceea ce urmeaza intra usor la capitolul spoiler alert, dar fiti ingaduitori, va rog) Ce se intampla in acest episod? House este abordat de fosta lui sotie, care ii cere sa o ajute si sa-l vindece pe actualul sot. Acesta, de cateva luni, este paralizat si nici un medic nu a reusit sa ii stabileasca un diagnostic si un tratament care sa-l insanatoseasca. House si echipa incep sa lucreze la caz, doar ca inevitabilul se produce: House se apropie din nou de Stacy, fosta sotie, si amandoi se reindragostesc unul de altul. Dragostea il transforma pe House: cinismul dispare, devine mai tolerant si are chiar momente de empatie.

Episodul s-ar putea numi “dragostea face minuni” daca nu ar exista un detaliu care are puterea de a schimba mersul lucrurilor: atunci cand o insoteste pe Stacy la ea acasa, ea i se plange ca are un sobolan in casa. Nu stie de unde, dar sobolanul traieste bine merci, iar sotul (in scaun cu rotile) nu l-a putut prinde. House accepta provocarea si promite sa prinda sobolanul. Ii pregateste o capcana, il ademeneste si il pandeste ca sa se bucure pe deplin de momentul victoriei. Sobolanul apare, se apropie si are loc o scena in care omul si sobolanul se privesc ochi in ochi si se studiaza cu atentie… iar sobolanul face un gest aproape omenesc: se ridica in doua labe si isi inclina capul spre dreapta continuand sa-l studieze pe House. Acela este momentul critic in care House are o banuiala si … deja stiti cum incep sa i se invarta rotitele in cap.

Ce a vazut House atat de special la acel sobolan? Un animal sanatos intotdeauna isi tine capul drept. Inclinarea capului intr-o parte este semn ca animalul este bolnav, intrucat ii este afectat simtul echilibrului. Cum gestionarea echilibrului atat la oameni cat si la sobolani tine de urechea interna, inseamna ca sobolanul din casa lui Stacy sufera de o boala neurologica. Cele mai des intalnite cauze ale bolilor neurologice sunt infectiile cu virusuri, bacterii, ciuperci etc… dar daca un om intra in contact cu agentul patogen … oare cum s-ar manifesta boala la acesta? Ar putea fi o forma de paralizie? Ca cea de care sufera sotul femeii pe care House o iubeste?

House prinde sobolanul, ii face toate analizele necesare, descopera cauza si reuseste sa vindece sobolanul. De data asta el si sobolanul se pot privi ochi in ochi fara ca rozatoarea sa mai incline capul intr-o parte. Care sunt consecintele? House a identificat agentul patogen, a prescris un tratament, care functioneaza si in felul acesta poate vindeca si pacientul uman. Doar ca acesta este sotul femeii pe care o iubeste.

Acum House are doua variante: Prima: daca ii administreaza tratamentul, actualul sot se vindeca si Stacy ramane cu el. A doua: daca House nu face public rezultatul experimentului sau pe sobolan, sotul ramane paralizat, Stacy divorteaza si House ramane un om indragostit si fericit. Un medic la fel de bun, dar mai uman, mai prietenos… Un om fericit.

Aceasta dilema vorbeste despre ierahia valorilor dupa care se ghideaza House. Nu-i greu sa te pui in pielea lui House si sa iti dai seama ca are de luat o decizie extrem de grea. Dar genul acesta de decizii sunt cele care ne arata ierarhia valorilor noastre, adica acele repere, pe care daca le respectam, prin ceea ce facem in fiecare zi, avem sentimentul unei vieti implinite. Iar daca le incalcam atunci apar sentimente de frustrare, vinovatie, dezamagire… si durere.

Vin si te intreb atunci: ar ajuta sa ne cunoastem valorile si sa constientizam felul in care le respectam sau nu? Ne-ar ajuta sa intelegem de ce exista joburi, oameni si medii in care pur si simplu simtim ca ne sufocam. Sau pur si simplu de ce inflorim in anumite medii…

Ce trebuie sa faci ca sa-ti afli valorile? O solutie este sa te pui intr-o situatie similara cu cea a lui House. Sa simti chinul, durerea si suferinta trebuind sa faci alegeri imposibile. Neplacut, nu?

Alta solutie este sa vii la programul nostru de “Energy management” in care ai prilejul sa sa te descoperi din mai multe perspective si sa afli ce te incarca si ce te secatuieste de energie. Si in felul acesta sa descoperi cum sa iti accesezi usor rezervoarele proprii.

Ce varianta preferi?

PS – daca vrei sa afli finalul povestii va trebui sa vezi serialul. Il recomand cu caldura.

 

Scris de Alexandru Caruntu