Pe scurt

Angajații implicați și mulțumiți au șanse mai mari să rămână în companie pe termen lung, reducând ratele de rotație și costurile asociate, cum ar fi recrutarea și formarea de noi angajați. Tot ei tind să fie mai productivi și mai inovatori, aducând idei și perspective noi muncii lor și contribuind la succesul general al organizației.

Angajații mulțumiți tind, de asemenea, să fie mai dedicati față de obiectivele și valorile companiei, ceea ce duce la o cultură a companiei mai pozitivă și la o colaborare sporită între membrii echipei. De asemenea, este mai probabil să in depășească in mod pozitiv perimetrul resposanbilitatilor, oferind servicii excelente pentru clienți și construind relații pozitive cu clienții și partenerii.

Nivelurile ridicate de implicare și satisfacție ajuta la atragerea de talente de top în organizație, facilitând recrutarea și reținerea angajaților cu performanțe înalte, care pot ajuta organizația să-și atingă obiectivele.

Dezvoltarea personalului

O forță de muncă mai calificată și mai informată poate îmbunătăți productivitatea și eficiența pe toate liniile de business. Atunci când angajații sunt instruiți și dezvoltați în rolurile lor, aceștia sunt mai bine pregătiți pentru a-și gestiona responsabilitățile și au șanse mai mari să performeze la un nivel superior, si sa resimta un nivel de satisfactie crescut cu privire la rolul lor.

Programele de personal development ajuta la identificarea și dezvoltarea viitorilor lideri în cadrul organizației. Acest lucru creste calitatea pipeline-ului de angajati high-potential  și asigura un proces de planificare a succesiunii mai eficient.

În cele din urmă, dezvoltarea oamenilor poate ajuta la atragerea și reținerea talentelor de top, deoarece angajații sunt mai predispuși să aleagă companii care investesc în dezvoltarea lor profesională și oferă oportunități de creștere și avansare.

Dezvoltarea angajatilor
manager as a coach

Manager as a Coach

Îmbunătățiți abilitățile de influențare ale managerilor pentru a implementa mai bine instrumentele și metodele de dezvoltare care le permit să descopere potențialul oamenilor din echipa, sa ii motiveze si sa le sporeasca performanta.

Conceptul in sine permite trecerea de la stilul tradițional de conducere de comandă și control la o abordare mai colaborativă și de susținere.

Atunci când managerii adoptă o mentalitate de coaching, folosind feedback-ul ca instrument de crestere si dezvoltare, ei își pot împuternici echipele să își asume munca și să isi depaseasca limitarile de rol, ceea ce conduce la un angajament sporit al angajaților și o performanta crescuta.

Astfel de programe transforma feedback-ul si coaching-ul in sine din instrumente in obiceiuri practicate in situatii reale din viata unui business si dezvolta abilitatile de a folosi intrebari evocative si orientate catre explorare.

Conversatii dificile

Implementarea unui program de dezvoltare a angajaților menit să învețe cum să se angajeze în conversații dificile poate avea mai multe beneficii atât pentru angajați, cât și pentru organizație, inclusiv:

Abilități de comunicare îmbunătățite: angajații vor învăța cum să-și comunice eficient gândurile și emotiile, să asculte activ și să navigheze cu încredere în situații provocatoare.

Productivitate crescută: atunci când angajații au abilitățile de a aborda și rezolva conflicte, este mai puțin probabil să devină distrași sau demotivati de problemele interpersonale și sunt capabili să se concentreze asupra muncii lor.

Relații mai bune cu colegii: cand exista know how specific de gestionare a conversațiilor dificile cu tact și diplomație, se imbunatateste calitatea relațiilo cu colegii, managerii, clienții si partenerii de business.

difficult conversations
energy management

Energy Management

Orele suplimentare si preluarea mai multor responsabilitati au efecte fizice, emotionale si mentale din cele mai nefaste asupra angajatilor. Solutia cel mai des utilizata pana acum cativa ani au fost cursurile de time management, insa problema principala este ca timpul este o resursa finita. Energia nu.

In programele de energy management lucram cu cele 4 dimensiuni ale energiei – fizica, mentala, emotionala si spirituala – pentru a transforma profund modul de perceptie al provocarilor, de raspuns in fata acestora si de reincarcare.

Energia fizica asigura rezistenta corpului, energia emotionala permite integrarea trairilor pozitive si negative deopotriva in echilibru, energia mentala creste abilitatea de concentrare pe perioade lungi de timp asupra unei sarcini iar energia spirituala cristalizeaza actiunea dintr-o stare de conectare la un scop mai profund.

Team Building

Încurajând relații mai puternice, îmbunătățind comunicarea și promovând colaborarea, programele de team building pot ajuta la crearea unui mediu de lucru mai pozitiv și mai productiv.

Printre situatiile specifice unde un teambuilding este una din solutiile la indemana se numara:

Când echipele sunt nou formate: programele de team building pot ajuta noile echipe să se cunoască mai bine, să stabilească obiective și așteptări clare și să învețe cum să lucreze împreună eficient.

Când echipele se confruntă cu conflicte: Dacă există tensiune sau conflict între membrii echipei, un program de team building poate ajuta la îmbunătățirea comunicării și la rezolvarea problemelor.

Când echipele se confruntă cu schimbări semnificative: dacă organizația trece printr-o perioadă de schimbări semnificative, cum ar fi o fuziune sau o restructurare, programele de team building pot ajuta echipele să se adapteze și să navigheze împreună la schimbări.

 

team building