Coaching, Training

PCM, soluția pentru creșterea satisfacției la locul de muncă prin îmbunătățirea relaționării

Luni dimineata. Sedinta de aprobare a bugetului noii campanii de employer branding. La masa stau Alexandru – Directorul Financiar, un analist cerebral, organizat și orientat spre detalii, ale cărui cuvinte sunt precise și calculele fără cusur si Mihaela – Directorul de Marketing, o personalitate joviala, si un adevarat rau de creativitate, neincorsetat de prea multa structura.

Sedinta s-a umplut treptat de tensiune, pe masura ce Alexandru a disecat meticulos fiecare linie de cost a campaniei, criticand de la selectia de furnizori pana la materiale. Mihaela, simțindu-se înăbușită de abordarea rigidă a lui Alexandru, a devenit din ce în ce mai frustrată, mai ales ca indiferent ce argumente aducea legate de abordarea creativa si de rezultatele anticipate, erau tratate intransingent doar prin raportare la liniile de costuri.

Va suna cunoscut o astfel de intalnire? Ati vazut des astfel de personalitati la masa discutiilor? Cu siguranta. Fiecare din noi am intrat in conflicte ce puteau fi evitate daca aveam o mai buna intelegere a stilului propriu de comunicare, a stilului interlocutorului si a elementelor care ne provoaca anxietate sau disconfort.

Dar cum putem dobandi o astfel de intelegere?

Dezvoltat in anii 1970 de psihologul clinician Taibi Kahler, modelul PCM (Process Communication Model) se bazeaza pe descoperirea acestuia legata de tiparele de stres pe care le manifestam fiecare din noi. Cercetarile au condus mai departe la evidentierea a 6 tipuri de personalitate care se regasesc in indivizi, intr-o mai mica sau mai mare masura.

Cercetarea sa a fost rafinata pe perioada in care a asistat NASA in procesul de selectie al astronautilor pentru misiunile spatiale. Cu timpul, atat el cat si specialistii din procesul de recrutare au realizat ca 10 minute de observare a anumitor tipare si trasaturi din cercetarea sa, permiteau obtinerea unui profil la fel de corect si detaliat ca o suita de interviuri si teste psihologice comportamentale care durau ore in sir.

In 1982, dr Kahler a transpus rezultatele cercetarilor in ceea ce numim astazi PCM, un instrument ce departe de a pune etichete, recunoaste, celebreaza si utilizeaza diferentele dintre indivizi pentru a crea medii de lucru si de viata mai bune, rezultate exceptionale in business si in viata personala.

Practic, prin intermediul PCM, comunicarea este imbunatatita lucrand pe 4 niveluri diferite:

  1. Constientizarea propriului stil de comunicare si tipar de stres – intelegerea lucrurilor de care avem nevoie pentru a ne mentine intr-o stare de bine si satisfacerea acestor nevoi.
  2. Recunoasterea stilului de comunicare si a tiparului de stres a celor din jurul nostru – daca suntem atenti la comportamentele interlocutorilor intelegem care este cea mai buna modalitate de a ii aborda in comunicare.
  3. Adaptarea stilului propriu de comunicare – odata ce observam anumite trasaturi comportamentale, vom sti ce sa spunem si sa facem ca sa putem crea o conexiune autentica cu cei cu care comunicam
  4. Construirea unor relatii imbunatatite – prin schimbarea modului de raportare la noi insine si la cei din jur experimentam interactiuni sociale pozitive

Cele 6 tipare comportamentale evidentiate in  PCM sunt Empaticul (Harmonizer), Rebelul, Perseverentul (Persister), Imaginativul (Imaginer), Ganditorul (Thinker), Promotorul (Promoter).

Fiecare din ele are diverse preferinte pentru stilul de comunicare, iar cunoasterea acestora ne poate salva atat timp pretios cat si sentimente de frustrare in dialog.

  1. Persoanele din tipologia Empaticului (Harmonizer) sunt pline de compasiune, isi doresc in mod autentic ca tuturor sa le fie bine in interactiuni si reactioneaza pozitiv daca sunt apreciate pentru felul lor natural de a fi. Un mod bun de a ne conecta cu o astfel de persoana sunt prin crearea unei atmosfere degajate, informale, si prin aratarea constanta a faptului ca ii apreciem.
  2. Persoanele care actioneaza din energia Promotorului sunt directe, sarmante si reusesc mereu sa obtina ceea ce vor. Pentru o comunicare eficienta e recomandat sa trecem peste vorbaria inutila, sa le oferim provocari cu adevarat interesante si sa le cream contexte unde pot straluci.
  3. Cei care se incadreaza in tipologia Rebelului sunt spontani, creativi, au multa energie si vor mereu sa incerce ceva nou. Pentru a ne conecta usor cu ei e util sa fim deschisi catre reactii spontane, sa cream spatiu pentru idei si experiente noi si sa folosim un stil jucaus si mult umor.
  4. Cei din categoria Perseverentului (Persister) sunt foarte atenti si dedicati scopului lor. Pentru o comunicare eficienta e util sa le cerem opinia, sa le aratam ca punem pret pe contributia lor.
  5. Persoanele cu tipologie de Imaginativ (Imaginer) sunt calme, reflexive si contemplative. Au nevoie de timp pentru a reflecta si a cumpani informatia. Comunicarea cu ei este facilitata atunci cand le oferim timp si spatiu pentru proceul lor de gandire, cand oferim instructiuni clare si cand
  6. Personalitatea de tip Ganditor (Thinker) are un comportament extrem de responsabil si isi foloseste foarte mult logica, cautand mereu fapte si date. O comunicare eficienta cu ei furnizeaza informatie detaliata, le ofera dovada ca le sunt pretuite munca si timpul si le solicita ideile si rationamentele.

Inarmati cu toate aceste insight-uri despre cel din fata noastra putem construi medii in care comunicarea este o sursa de buna dispozitie si satisfactie, nu de frustrare si in unele cazuri mai grave, chiar burnout. Sa nu uitam ca un studiu al McKinsey a descoperit ca satisfactia la locul de munca, depinde in proportie de 39% de calitatea relatiilor personale (adica a comunicarii) din organizatie.

Unul din programele flagship pe care le derulam in mod constant este “Improved communicators through PCM” – o calatorie de invatare ce sprijina constientizarea stilului propriu de comunicare, identificarea preferintelor de comunicare a celor cu care ne intalnim si faciliteaza gasirea puntilor de discutie intre stilurile diferite cu obiectivul de a mari nivelul de implicare si de satisfactie al tuturor angajatilor.

 

Articol publicat in Revista Cariere, in data de 27.02.2024.