Coaching, Training

DISC, un instrument polivalent de facilitare a comunicarii

Ce se intampla cand oameni din departamente diferite au obiective care nu se potrivesc? Atunci cand colaborarea nu merge pentru ca “eu vad lucrurile diferit” si pentru ca “obiectivele mele primeaza”?

Următoarea întâmplare are loc într-o anume unitate de producție însă am putea foarte bine sa o vedem petrecandu-se în multe din companiile cunoscute.

Ana, angajat în departamentul Customer Service, condusă de angajamentul față de satisfacția clienților și având obiective legate de viteza și numărul solicitărilor pe care le rezolvă, luptă constant pentru rezolvarea rapidă a problemelor legate de produse, expedieri, livrări, etc. Deseori uita de constrângerile cu care se confruntă Mihai, team leader-ul echipei de producție de pe tura de zi, a cărui preocupare principală e menținerea eficienței producției și respectarea timpilor recomandați de producătorii echipamentelor.

Între timp, Andrei, unul din reprezentații de vânzări, având obiective de volumele si valoare, s-a trezit în situația în care unul din clienții sai, un lanț de retail regional a refuzat să mai achiziționeze produsele sale pentru una din campaniile de Paște. De ce? Din cauza promisiunilor neonorate de soluționare a diverselor situații operaționale cumulate cu un număr mare de plângeri pe produse în ultimele 3 comenzi.

Cum pot fi soluționate astfel de situații? Stil de comunicare diferit, obiective divergente etc.

Primul pas ar fi să acționam asupra lucrurilor pe care le putem controla. Mai intai ha isa ne intelegem, unii pe altii.

DISC este un model de evaluare a comportamentului și a personalitățîi, care își are originile în teoriile psihologului american William Marston. Acesta împarte comportamentul uman în patru dimensiuni principale: Dominanță (D), Influența (I), Stabilitate (S) și Conformitate (C).

Scopul instrumentului este de a înțelege modul în care indivizii se comportă, reacționează și interacționează în diferite situațîi și medii. Fiecare din cele 4 dimensiuni are trăsături specifice, care îl fac pe individ predispus pentru a avea succes într-un anumit rol organizațional.

Astfel, regăsim:

 1. Dominanța – eficiența, comunicare directa, abordare rapidă, focus pe rezultate, selectiv în socializare
 2. Influența – interacțiuni sociale, gândire creativa, implicare, adaptabilitate la schimbare și contexte, carismatic
 3. Stabilitate – relații sociale personale, empatie, răbdare, încurajare a cooperării, luare a deciziilor în mod prudent
 4. Conformitate – analiză și detalii, standarde ridicate, soluții de bază solide, mediu organizat și structurat, responsabilitate

Raportandu-ne la situația expusă mai sus, putem vedea deja tipare de comunicare și comportament la fiecare din cei 3 protagoniști – tipare care îi fac potriviți pentru rolurile pe care le au în organizație.

Ana are o abordare directă și eficientă, focusata pe soluționarea cazurilor cu care se confruntă, deci are o dimensiune D ridicată.

Mihai este foarte atent la detalii, caută să respecte standardele și parametrii de producție, favorizează organizarea și structura deci vedem o dimensiune C crescută.

Andrei, că salesman, apreciază interacțiunile sociale, este carismatic și se adaptează permanent nevoilor și contextelor expuse de clienții sai, deci se încadrează pentru o dimensiune I înalta.

Diferența între DISC și alte instrumente psihometrice, constă în focalizarea specifică pe evaluarea comportamentului și a stilurilor de comunicare. În timp ce alte instrumente, cum ar fi testele de personalitate bazate pe Big Five sau MBTI, analizează o gamă mai largă de trăsături de personalitate, DISC se concentrează exclusiv pe modul în care indivizii se manifestă în comportamentul lor.

Instrumentul DISC de la TTI Succes Insights pe care îl folosim în cadrul programelor noastre din zona de comunicare generează o serie de rapoarte ce oferă atât descrieri extinse ale diferitelor tipuri de comunicare cât și recomandări despre modul ideal de a interacționă cu fiecare din ele. Exemplificăm câteva din ele mai jos:

 • Profilele cu dimensiunea D crescută – Comunicare directă. Sunt ambițioși, puternici, hotărâți, independenți și orientați spre obiective atunci când se confruntă cu probleme și provocări. Ei caută cea mai puțin ambiguă cale pentru rezolvare, lucru care poate o comunicare mai abruptă și sentimente rănite cu persoane care comunică mai puțin direct
 • Profilele cu dimensiunea D scăzută – Comunicare reflexivă. Sunt cooperanți, discreți, modești și blânzi atunci când se confruntă cu probleme și provocări. Pentru că fac tot posibilul să evite conflictul, reușesc să genereze și mai multe conflicte pe termen lung din cauza lipsei de claritate.
 • Profilele cu dimensiunea I crescută – Comunicare dezinhibată. Sunt magnetici, entuziaști, prietenoși, demonstrativi și vorbareți. Se „hrănesc” prin conectarea cu ceilalți! Sunt ușor de distras și se concentrează mai ușor pe a vorbi decât pe a face sau a rezolva.
 • Profilele cu dimensiunea I scăzută – Comunicare rezervată. Sunt reținuți, își impun un autocontrol strict și sunt analitici atunci când vine vorba de oameni și contacte. Se pot pierde în fundal cu aceste preferințe de comunicare.
 • Profilele cu dimensiunea S crescută – Comunicare stabilă. sunt răbdători, de încredere, previzibili și relaxați când vine vorba de ritm și consecvență. Sunt foarte buni jucători de echipă. Răspunsurile lor se pot pierde dacă un proiect sau o conversație se mișcă rapid și probabil că nu vor întrerupe fluxul pentru a cere detaliile de care au nevoie.
 • Profilele cu dimensiunea S scăzută – Comunicare dinamică. Sunt activi, flexibili, și rapizi atunci când vine vorba de ritm și consecvență. Le place să prezinte idei noi, să facă brainstorming și să viseze la „ce ar fi dacă”. Cu toate acestea, această abordare cu spirit liber poate cauza probleme colegilor de echipă care sunt mai riguroși și organizați.
 • Profilele cu dimensiunea C crescută – Comunicare de precizie. Sunt atenți și conformi când vine vorba de proceduri și conformitate. Își obțin satisfacția stabilind proceduri și respectându-le. Le este greu să păstreze mintea deschisă în timp ce comunică și nu sunt un bun interlocutor dacă partenerul de dialog nu își susține opinia cu fapte.
 • Profilele cu dimensiunea C scăzută – Comunicarea inovatoare. Sunt neinhibați, deschiși la minte, neconvenționali și intuitivi atunci când vine vorba de proceduri și conformitate. Gândirea lor vizionară poate crea un drum spectaculos, dar poate provoca și probleme în comunicare dacă ideile lor sunt nedezvoltate sau comunicate greșit.

Folosind informații precum cele de mai sus, instrumentele de la TTI Succes Insights puse la treaba prin programe bine livrate rezolva cee ace putem controla: stilul nostrum de comunicare si comportamentul.

Astfel, rezolvam o buna parte din situatiile conflictuale interne si externe si in plus gasim modalitati super eficiente de relatii mai bune cu clientii.

Intelegere, colaborare si relatii bune!

Articol publicat in HR Club, in data de 1.03.2024